HTML

Aranyásók, katicabogarak

Stiller Tamás az Ovikert Program ötletgazdája, és Szurovecz Roland a küldetés kertészmérnöke, valamint a résztvevő óvodák blog oldala. Időről-időre híreket teszünk fel arról, hogyan alakulnak a kertek, és képekkel, videókkal is bemutatjuk a mindennapokat. 2013-ban az Ovikert Program 22 oviban indult el, úgyhogy sok mindent tudunk majd mutatni.

Partnerek

 

Kérdezze szakértőinket

Szurovecz RolandCsomor Zsofia

Szerzők

Friss topikok

  • schef_hu: @gyolain: Kedves asszonyom/uram! Kérem küldjön egy e-mailt a schef@schef.hu címemre a támogatássa... (2012.05.18. 20:46) Elindultak a munkálatok!

Birtokukba vették az óvodák a kerteket

2012.05.27. 17:34 :: schef_hu

 

Május 25-el hivatalosan is átadásra kerültek az Ovikert Programban részt vevő óvodák zöldsége kertjei. Az ünnepség a kicsik műsorával kezdődött. A népviseletbe öltözött ovisok gyerekjátékkal mutatták be, hogyan kell ki a kicsinyke mag. 

A munkálatok alatt többszörösen is meggyőződtünk arról, hogy milyen jelentősége van ennek a kezdeményezésnek. Nagyon nem mindegy, hogy milyen értékrenddel nő fel az új generáció. A munka, az önellátás, a közösség, az egészség, a másik ember munkájának tisztelete és a szorgalom. E alapok nélkül úgy gondolom, nem nőhetne fel egy ovis sem. Talán azt mondanánk, hogy miért kell egy gyereket ilyen felnőttes dolgokra nevelni. Pont itt a baj, hogy felnőttekkel hozzák összefüggésbe ezt a kezdeményezést. Nagyon is tudják mit akarnak, mikre keresnek magyarázatot, mi minden érdeklik őket. Ez a program egy fajta figyelem terelés. Figyelem egy nyugodt, szó szerint természetes jóra, ami tükörképe maguknak. A cseperedő élettel teli kert tükre a törődésnek, a szorgalomnak, a munkának, a tisztességnek. Ha ezek nincsenek, nincs kert. Hangsúlyozni kell az óvodák jelentőségét ebben a kölcsönhatásban. A mindennapi figyelem megléte, a mindig munkát adó kert felelőssége kulcs kérdés az óvodák részéről. Nem egy csúszdát adtunk át. Valamilyen szinten játék, de ez a játék reagál ránk, és elpusztul, ha nem gondoskodunk róla. Nem lehet félre dobni, vagy a polcra tenni.

A következő pár hét kritikus a kertek szempontjából, hiszen az öntözés az elgyomosodás a termés kárára mehet. Bízunk benne, hogy az önszántukból jelentkezett óvodák a tőlük elvárható odafigyeléssel kézben tartják az ovikerteket. Mind az, ami okán ezek a sorok is íródnak megvalósulhasson, és legyen az Ovikert Programnak hosszú sikeres jövője. 

Stiller Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ovikert.blog.hu/api/trackback/id/tr134549312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása